Ajankohtaista

CASE: Espoon Westendissä säästetään huimasti maalämmöllä

As.Oy Westendin Mäenrinne on 29 asuntoa käsittävä, kuudesta eri talosta koostuva taloyhtiö Espoon Westendissä
Taloyhtiössä alettiin harkitsemaan vaihtoehtoisia lämmitysmuotoja rakennusvuodesta 1981 saakka palvelleen öljyn sijaan. Lämmitysöljyn hinnanvaihteluihin ja hinnannousuun haluttiin muutosta. Lämmitystapavertailun jälkeen maalämpö ja kaukolämpö olivat vahvimpina ehdokkaina uudeksi lämmitystavaksi. Tarkasteltaessa investoinnin kannattavuutta pitkällä aikajänteellä tuli selväksi, että maalämpö on käyttökustannuksiltaan ylivoimaisesti edullisin vaikka alkuinvestointi olikin kaukolämpöä kalliimpi.

Aikataulu piti eikä lisäkustannuksia tullut
Taloyhtiö pyysi tarjoukset useilta toimijoilta ja ulkopuolisen konsultin tekemän tarjousvertailun perusteella päätyi Kymen Ekolämmön tarjoamaan ratkaisuun. Taloyhtiön maalämpöhankkeen ja hallituksen jäsenen Carl Steniuksen mukaan Ekolämmön tarjoamassa kokoonpanossa lämpöpumpputehon ja porausmäärän mitoitus oli heti kohdallaan.

Kymen Ekolämmöllä oli ainut laskelma, jossa oli otettu huomioon, myös talon sähköliittymän suurennokseen liittyvät asiat ja maksut, sekä näiden vaikutus käyttökustannuksiin. Kun valinta urakoitsijasta oli tehty allekirjoitettiin urakkasopimus sekä valtuutettiin Kymen Ekolämpö hakemaan porauksille toimenpidelupa yhtiön puolesta. Ennen varsinaisia porauksia suoritettiin testikaivon poraus sekä TRT mittaus jolla varmistetiin kallion lämmöntuotto. Nykyisin eläkepäiviään viettävä entinen konemestari Stenius toimi yhtiön puolesta toisena urakan valvojana seuraten päivittäin töiden etenistä. Steniuksen mukaan toteutuksen osalta kaikki meni kuten sovittiin ja työnjälki, sekä viimeistely oli huippuluokkaa. Urakka valmistui ennen määräaikaa, eikä lisäkustannuksia tullut.

Saaduilla säästöillä kunnostetaan taloyhtiön muita tiloja
Carl Stenius pitää tarkkaa kirjaa maalämmön sähkönkulutuksesta ja toteaa, että toteutunut ensimmäisen vuoden säästö oli juuri se mitä Kymen Ekolämmön tekemässä laskelmassa luvattiin. Öljylämmityksestä maalämpöön siirtyminen on kerryttänyt yli 40 000 € ylimääräistä rahaa yhtiön pankkitilille! Ylimääräisillä säästöillä on tarkoitus tehdä muita pakollisia remontteja, kuten autokatoksien kunnostusta, sekä myöhemmin pienentää hoitovastiketta.

As Oy Westendin Mäenrinne

  • 29 asunnon, 6 talon muodostama rivitaloyhtiö
  • rakennusvuosi 1981
  • lämmitettävää 2964m2, 10315m3
  • öljyn kulutus ennen n. 53 000 l/vuosi
  • Lämmityskustannukset öljylämmityksellä n. 58 000 €/v
  • Lämmityskustannukset maalämmöllä n. 17 000 €/v
  • 1.vuoden toteutunut säästö 41 000€
  • 2 kpl Jämä Star 60kw- lämpöpumppua
  • 9 kpl 295m syviä lämpökaivoja
Maalämpöpumput ja varaajat sijoitettiin vanhaan öljysäiliötilaan,joka myös maalattiin lattiasta kattoon.

Maalämpöpumput ja varaajat sijoitettiin vanhaan öljysäiliötilaan,joka myös maalattiin lattiasta
kattoon.

Leave a Reply